Bardzo smaczne i delikatne danie mięsne, subtelnie przyprawione ziołami.
Przepis na Schab duszony w mleku >>
Szybkie danie, które możemy podać także gościom. Smaczny sos doskonale pasuje do piure z ziemniaków i rozmaitych gotowanych warzyw, na przykład zielonej fasolki szparagowej.
Przepis na Kotlety wieprzowe z sosem musztardowo-pomarańczowym >>
Włoska wersja smażonych udek z kurczaka. Jak zwykle w kuchni włoskiej - danie szybkie, proste i pełne smaku.
Przepis na Kurczak z oliwkami >>
Szybka kolacja dla wielbicieli parówek. Sos powinien być dość ostry, więc doprawiamy go według uznania ostrą papryką lub pieprzem.
Przepis na Moje ulubione parówki >>
Kolorowe szaszłyki pieczemy na grillu i podajemy z kuskusem lub pilawem z ryżu.
Przepis na Szaszłyki z jagnięciny z limetką >>
Piersi z kurczaka, suszone morele i przyprawy - doskonała kombinacja.
Przepis na Kurczak duszony z morelami >>
Doskonały dalekowschodni przepis Delii Smith. Dobrze przyprawiony boczek jest idealnie miękki i pokryty ciemnobrązowym, błyszczącym sosem. Podajemy go z ryżem albo makaronem sojowym (tym szklanym), a do tego na przykład sałatka z ogórków z sezamem – w każdym razie coś egzotycznego.
Przepis na Boczek Hung Shao >>
Jeden z najciekawszych przepisów, na jakie udało mi się w życiu trafić! Wielka uczta dla wielbicieli wieprzowiny i wyznawców ruchu SlowFood.
Przepis na Boczek pieczony całodobowy >>
Brzmią luksusowo, wyglądają dekoracyjnie i wcale nie są skomplikowane (dopiero w jedzeniu – ach, te wszystkie kosteczki...). Przepiórki podajemy w towarzystwie czegoś zielonego, np. duszonego bobu lub fasolii szparagowej, niezłe też są małe, upieczone na złoto kartofelki.
Przepis na Przepiórki lakierowane rabarbarowym syropem >>
Francuski sposób na twardą wołowinę - kostki mięsa dusimy powoli w dobrym czerwonym winie, aż będą idealnie miękkie, a sos będzie ciemnobrązowy, gęsty i pachnący. Podajemy z bagietką, gotowanymi kartofelkami lub kluseczkami.
Przepis na Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku >>